Micheal fickó érezte a zenét…átfolyt rajta, mint a vér meg a levegő. Már Freddievel buliznak. Éjjel kicsit meghatódtam, mikor a szomszéd kiskocsmában páran elénekelték a You don’t are alone-t. Valószínű az egész környék némán szerenádozott.

Ledöntött a láz. Két napja szobafogságon tartom magam. A mandulám helyére egy tüskés görögdinnye nőtt. (SÜNJ)

Így legalább nekiálltam a házidolgozatoknak. Küzdök, de rossz szájízzel. Érzem, hogy rettenetesen gyengén írok angolul, nem folynak bennem a szavak.

Tavaly nyáron megjártam USA-t, és most Németországba kellett eljönnöm, hogy megtudjak róla mindent az irodalmán keresztül. Órán meghallgattuk Martin Luther King híres beszédeit, ahogy Washingtonban is meghallgattam a Nemzeti Könyvtárban. Nagy volt a csávó.

https://www.youtube.com/watch?v=Y4AItMg70kg&feature=related

Úgy döntöttem az amerikai álomról írok, kihegyezve mindent Fitzgerald Great Gatsby-jára. Gatsby fiatalon és szegényen beleszeret egy gyönyörű és gazdag lányba, akit természetesen nem szerezhet meg, míg nincs vele társadalmilag és anyagilag azonos szinten. Egész életét arra teszi fel, hogy megkaphassa a nőt, akit nem is ismer igazán. Az álmok és ígéretek földje segít neki, hogy gazdag legyen, de az idő ellene van, mert közben a hölgynek esze ágában sincs várnia rá és könnyeden megy férjhez egy másik milliomoshoz. Gatsby minden idők legfényesebb new yorki báljait rendezi meg, hogy visszahódítsa szíve választottját. Tragédiája szükségszerű, mert a hosszú, küzdelmes évek alatt saját képzelőtehetségének áldozata lesz. Nem egy valóságos személy után vágyakozik, hanem jövője ábrándképeit hajszolja. Alakja számomra a legtehetségesebb álmodozóé, akit irodalom valaha is megfestett. A regény bravúrosan tökéletes. Minden szónak helye és iránya van a történet folyamában. Magyarul nincs érdemleges fordítás. A filmben Gatsbyt Robert Redford játsza. Ajánlanám minden álmodozónak! (Lilaakác! Cicabarka felírta házi feladatnak a nyásiszünetre!)

„Gatsby lenyűgöző személyiség volt. Hasonlóan azokhoz a bonyolult műszerekhez, melyek tízezer mérföldről is jelzik a földrengéseket. Rendkívüli érzékenységgel reagált az élet apró rezdüléseire. Tehetségét romantikus hajlam és törékeny remény alkotta. De neki volt igaza; engem az az értetlenség ábrándított ki az emberekből, mellyel Gatsby álmait fogadták, az tett fásulttá meddő szomorúságukkal és gyorsan lelohadó lelkesedésükkel szemben.”

„Az emberéletet csak emberhez méltó álmokért szabad feláldozni.”

„Holnap majd gyorsabban rohanunk és karunkat messzebbre nyújtjuk álmaink után.”

Ui:

Szombaton indulunk egy kétnapos brémai kirándulásra. Nagyon várom, mert találkozok Riekével! Még egy szereplő az indiánnyárból. Addig is sziasztok!

Szerző: dalmus  2009.06.26. 14:25 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koln.blog.hu/api/trackback/id/tr781210064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hátország1 2009.06.28. 14:42:41

Kívánom, hogy a romáknak is legyen egy Luther Kingjük!

süti beállítások módosítása